BAKING & COOKING

Sobíkovské cookies

SUROVINY:

  • 150 g práškového cukru
  • 1 Zlatý klas
  • kôra z 1 citróna
  • 1 vajíčko
  • 200 g zmäknutého masla
  • 250 g hladkej múky

OZDOBENIE SOBÍKOV:

  • 1 PL práškového cukru
  • niekoľko kvapiek práškového cukru
  • červené a ružové lentilky
  • roztopená čokoláda na varenie

POSTUP

  1. V miske zmiešame všetky sypké suroviny: múku, cukor, Zlatý klas a kôru z citróna.
  2. Primiešame 1 vajíčko a zmäknuté maslo.
  3. Mixérom vymiesime tuhšie cesto.
  4. Z cesta odoberieme kúsky cesta približne vo veľkosti vlašských orechov. Vytvarujeme z nich guľôčky. Poukladáme ich ďalej od seba na plech, ktorý je vystlaný papierom na pečenie. 
  5. Guľôčky postláčame a vytvoríme pekné pravidelné kolieska.
  6. Aby sa cesto nelepilo na ruky, môžeme si ich navlhčiť vodou.
  7. Pečieme v predhriatej rúre pri teplote 180 °C asi 15 minút.
  8. Je veľmi dôležité, aby sme kolieska po upečení nechali vychladnúť.
  9. Medzitým si pripravíme také "lepidlo", ktorým budeme lepiť sobie nošteky na kolieska. Práškový cukor a niekoľko kvapiek citrónovej šťavy zmiešame v miske. Musí to byť pekne hladká, tuhšia konzistencia
  10. Konečne môžeme začať zdobiť! Vychladnuté kolieska budú vyzerať ako sobíkovia - roztopenou čokoládou nakreslíme parôžky a očká. Ja som tým mojim urobila aj pekný vianočný úsmev:). 
  11. Trošku lepidla nanesieme približne dostredu kolieska. Potom naň zatlačíme lentilku. Nedávajte lepidla veľmi veľa, aby po zatlačení lentilky nevytekali z bokov... potom by to už nebolo také pekné:)
  12. Sobíkov necháme oddýchnuť, aby čokoláda trochu stuhla. Na nasledujúci deň vás zobudí veľmi príjemná maslová vôňa našich sobíkov! Sú veľmi chutní a k rannej káve, či čaju polahodia ako balzám na dušu:). Dobrú chuť!



_________________________________________________________



Silvestrovské vajíčka

Tento recept na vajíčka Mimóza sa stal neodmysliteľnou súčasťou našeho Silvestra. A nielen na tento deň. Je síce pravda, že ich veľmi často nerobíme, ale to iba preto, že sú pre nás sviatočné rovnako ako perníky na Vianoce.Môžete ich však s nimi niekoho prekvapiť. Keď som ich robila prvý krát, ich prípravu som zvládla úplne sama. Recept a príprava je veľmi jednoduchá. Čo sa ingrediencii týka, myslím si, že na to, aká luxusná chuť tohot jedla je, finančné náklady na suroviny nie sú veľké. Môže ich pripraviť ktokoľvek pre kohokoľvek. A to je na tom super!Nech sa páči! Recept a všetko čo potrebujete nájdete nižšie. Želám vám ešte pekný Silvester, dobrú chuť a úžasný nový rok 2016!
Budeme potrebovať:

  • 10 vajíčok
  • 1 PL majonézy (môžete použiť kúpenú, alebo tú vašu, ja to robím iba s našou:))
  • citrónová šťava
  • trošku mletej papriky (ja dávam necelú čajovú lyžičku, aby to malo farbu:))
  • šalát (odporúčam použiť napr. rukolu, hlávkový šalát, rukolu, ľadový šalát, rímsky šalát, polníček, alebo špenát...:))
  • bagetu, alebo rožok
  • super tip odo mňa: Dajte ho aspoň na chvíľku do hriankovača, alebo ho urobte na panvici, na troške olivového oleja, alebo nasucho, aby bol teplučký a chrumkavý:)
  • olivový olej
  • soľ
  • čierne korenie
  • petržlenová vňať
  • zelenina, ktorú máte radi, na dozdobenie (ja som použila reďkovku:))

POSTUP

  1. Ako prvé si dáme variť naše vajíčka, zvyčajne ich nechávam vo vriacej vode 15 minút.
  2. Hneď po uvarení vajíčok ich dáme do studenej vode, aby sme ich ochladili. Ak budu dostatočne vychladené, olúpeme ich zo škrupiniek. Vajíčka následne pekne rozrežeme na polovičky.
  3. Žĺtka veľmi opatrne vydlabeme a dáme do misky. 
  4. Do misky so žĺtkami pridáme mletú papriku, soľ, korenie a celú zmes poriadne zamiešame. 
  5. Pripravíme si majonézu, ktorú do zmesi pridáme spolu s citrónovou šťavou. Dohladka spolu všetkou premiešame.
  6. Túto zmes môžete dať do cukrárenského vrecka, alebo inej plniacej cukrárenskej pomôcky, ktorú máte k dispozícii. 
  7. Vajíčka naplníme našou super skvelou plnkou. Nešetrite, ale ani to veľmi neprežente! 
  8. Každé jedno vajíčko následne môžete dozdobiť zeleninou, podľa fantázie a chutí.
  9. Môžete si potom pripraviť šalát, alebo si vybierete iba jeden druh, ktorý okoreníte, osolíte a pridáte tošku olivového oleja. Šalátik tak bude mať šmrnc. 
  10. Tesne pred podávaním si pripravíme hrianky podľa vašeho výberu, alebo vašej chuti.
Všetko je pripravené! Už iba odpočítavať do nového roka s plnými bruškami:) Dobrú chuť!

taken by me


Žiadne komentáre

Zverejnenie komentára